Το γλωσσικό υλικό που σταδιακά θα αναρτάται στην ψηφιακή βάση αποτελείται καταρχάς από:

α) τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου που είναι γνωστό ως Κατάλογος Σουάντες. Πρόκειται για συλλογή βασικών λεξικών εννοιών για τους σκοπούς της ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας και έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές γλώσσες ανά την υφήλιο. Ο σκοπός του καταλόγου είναι η ταυτοποίηση ενός συνόλου λέξεων οι οποίες συναντώνται σε όλες ή τις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και διαθέτουν οικουμενική και πολιτισμικά ανεξάρτητη διαθεσιμότητα. Θεωρήσαμε ότι ο δοκιμασμένος αυτός κατάλογος θα ήταν κατάλληλος για την αποτύπωση της συγχρονικής πραγματικότητας της βλάχικης γλώσσας του ελλαδικού χώρου όπου αυτή μιλιέται ή σε καθαρώς βλαχόφωνα ή σε μικτά χωριά ―ελληνόφωνα και βλαχόφωνα.

β) την καταγραφή μικρής έκτασης ρέοντος φυσικού λόγου.

Το υλικό αυτό σε δεύτερο χρόνο ―αφού θα είναι διαθέσιμο και προς κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή― θα αποτελέσει τη βάση, για να αποκτήσουμε ακριβή εικόνα των ομοιοτήτων και διαφορών (φωνητικών, μορφολογικών, λεξιλογικών) μεταξύ των διάφορων βλάχικων γλωσσικών κοινοτήτων με στόχο προοπτικά τη δημιουργία ενός γλωσσικού άτλαντα.

Ζητούμε τη στήριξη και τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων από κάθε σημείο της Ελλάδας όπου μιλιούνται τα βλάχικα με τη συμπλήρωση της φόρμας που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, για να καταφέρουμε να έχουμε στο τέλος μια συνολική αποτύπωση των Βλάχικων της Ελλάδας.