Δελτία Τύπου, απάντηση στην εφημερίδα “το ΒΗΜΑ”

28/2/2021

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα εξής:

Α) Την Κυριακή 14 Φεβρουάριου 2021 η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ μέσω της στήλης της «Βηματοδότης» αναφέρθηκε σε «Περίεργα παιχνίδια με τους Βλάχους» (συνημμένο αρχείο 1) υπονοώντας ότι η Εταιρία μας αναμοχλεύει το «βλάχικο ζήτημα» με στόχο «την αναγνώριση εθνικής μειονότητας» μέσω του εγγραφισμού της βλάχικης γλώσσας.

Β) Ο πρόεδρος της Εταιρίας, καθηγητής Βασίλης Νιτσιάκος, απάντησε με επιστολή του στο δημοσίευμα ξεκαθαρίζοντας ότι η Εταιρία μας είναι καθαρά επιστημονική και δεν έχει καμία σχέση με όσα αφήνονται να εννοηθούν στο δημοσίευμα.

Γ) Αντί να δημοσιεύσει την επιστολή —ως όφειλε— ΤΟ ΒΗΜΑ, επανήλθε με νέο δημοσίευμα με τίτλο «Περί Βλάχων και λαογράφων» (συνημμένο αρχείο 2) καταλήγοντας με την προτροπή «να μην λαογραφούμε εν κενώ», επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και οι γειτονικοί εθνικισμοί παραμονεύουν.

Δ) Εκτιμώντας ότι υπάρχει κακή πληροφόρηση στους συντάκτες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας έστειλε στις 22 Φεβρουάριου 2021 προς τον Διευθυντή της εφημερίδας, κ. Αντώνη Καρακούση, επιστολή (συνημμένα αρχεία 3α – 3β).

Ε) Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σήμερα 28 Φεβρουάριου 2021 δεν δημοσίευσε ούτε την επιστολή που έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας.

Στ) Θεωρούμε απαράδεκτη και πέραν πάσης δημοσιογραφικής —αλλά και δημοκρατικής— δεοντολογίας τη διαχείριση του θέματος από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τον Διευθυντή της. Εμείς, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και ενυπογράφως, αναφέροντας και τις επιστημονικές μας ιδιότητες δηλώνουμε «στο φως» τους σκοπούς και τους στόχους της Εταιρίας μας. Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, καταπατώντας κάθε έννοια ισότιμης αντιμετώπισης ανθρώπων ή/και θεσμών οι οποίοι συκοφαντούνται και θίγονται ως προσωπικότητες με φανερή δράση και συμβολή στην ελληνική κοινωνία, στηρίζεται σε «πληροφοριοδότες» οι οποίοι κινούνται «στο σκότος» και παρουσιάζει εντελώς στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Το αναγνωστικό κοινό μιας εμβληματικής και μακρόβιας εφημερίδας, όπως ΤΟ ΒΗΜΑ, και η ελληνική κοινωνία δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης ως προς την ενημέρωσή τους. Δυστυχώς, οι σημερινοί διαχειριστές της εφημερίδας τούς στερούν αυτή τη δυνατότητα και παραβιάζουν βάναυσα κάθε δεοντολογία. Τους αφήνουμε στην κρίση του αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματος μας.

22/2/2021

Αξιότιμε κύριε Καρακούση,

Την Κυριακή 14 Φεβρουάριου 2021, ο «Βηματοδότης» σε δίστηλο του αναφέρθηκε σε «Περίεργα παιχνίδια με τους Βλάχους», υπονοώντας αναμόχλευση του «βλάχικου ζητήματος» από την Εταιρία μας, η οποία —υποτίθεται— στοχεύει «στην αναγνώριση εθνικής μειονότητας» μέσω των προσπαθειών που καταβάλλει για τον εγγραφισμό της βλάχικης, μιας γλώσσας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως εκατοντάδες άλλες στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας μας απάντησε με επιστολή του στο δημοσίευμά σας, ενημερώνοντάς σας ότι η Εταιρία μας είναι καθαρά επιστημονική και δεν έχει καμιά σχέση ούτε με ΜΚΟ ούτε με άλλα κέντρα, ανύπαρκτα ή υπαρκτά. Τα ιδρυτικά της μέλη είναι διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, οι περισσότεροι από τους οποίους διδάσκουν σε ελληνικά Πανεπιστήμια —και μάλιστα ελληνική γλώσσα και ελληνικό πολιτισμό. Επιστολή, την οποία —δυστυχώς— δεν δημοσιεύσατε για αποκατάσταση της αλήθειας.

Αντ’ αυτού ο «Βηματοδότης» επανήλθε και με νέο δημοσίευμα με τίτλο «Περί Βλάχων και λαογράφων», το οποίο καταλήγει με την παράκληση να «μην λαογραφούμε εν κενώ», επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και οι γειτονικοί εθνικισμοί παραμονεύουν. Αντιπαρερχόμαστε ως αδόκιμη την προτροπή αυτή και επανερχόμαστε, σύσσωμο και ενυπογράφως το Διοικητικό Συμβούλιο, για να ξαναδηλώσουμε με έμφαση ότι το ενδιαφέρον της Εταιρίας μας για τη βλαχική γλώσσα και τη μελέτη της είναι επιστημονικό —εκτός του ότι είναι και εθνικό χρέος μας να την καταγράψουμε και να τη μελετήσουμε ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Και αυτό θα γίνει με βάση την επιστημονική δεοντολογία —και μόνον αυτή, την οποία προφανώς όλοι τόσα χρόνια υπηρετούμε. Όλα τα άλλα δεν αφορούν εμάς. Παρακαλούμε, λοιπόν, να αποκαταστήσετε την αλήθεια σε ό,τι αφορά την Επιστημονική μας Εταιρία για την ενημέρωση του κοινού της εφημερίδας σας.

Διαβάστε τα δυο Δελτία Τύπου, εδω.