2022

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου, οργανώνεται στην Κοζάνη το πολύ επιτυχημένο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Οι Βλάχοι της Ελλάδας. Ταυτότητες και ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο», όπου πήραν μέρος με ανακοίνωση περισσότεροι από 40 επιστήμονες, ενώ οι συμμετοχές των συνέδρων ξεπέρασαν τις 200 με πολλαπλάσιους να παρακολουθούν τις εργασίες του από το διαδίκτυο μέσω live streaming..

Στις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Εταιρίας και αναδεικνύεται το νέο της Δ.Σ.

Εκδίδεται το “Περί Τσιντσάρων” του Ντούσαν Πόποβιτς σε μετάφραση Χρήστου Γκούβη και επιστημονική επιμέλεια Βασίλη Νιτσιάκου και γενική επιμέλεια Νικόλαου Σιώκη.

Η Εταιρία διοργανώνει την διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο “Βλάχοι από τα Βαλκάνια στην Κεντρική Ευρώπη” στις 11 Μαρτίου.


2021

Η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων διαμόρφωσε την πρόταση «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων», η οποία υποβλήθηκε και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Στις 24-9-2021 η Εταιρία μας ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι σύμφωνα με την «ορθή επανάληψη» (ημ. 20-9-2021) της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ.: 332212/13-7-2021, «δεν εγκρίνεται η επιχορήγηση της δράσης με τίτλο: “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ», χωρίς καμία εξήγηση για την «ορθή επανάληψη»(!) της απόφασης της ίδιας της κ. Μενδώνη (περισσότερα). Κατόπιν ανοιχτής έκκλησης για χορηγίες και δωρεές και τη συγκινητική συμμετοχή του κοινού, η δράση ξεκίνησε να υλοποιείται κανονικά.

Στις 9 Μαρτίου, η Εταιρία διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο “Η θέση και ο ρόλος των γυναικών στις κοινότητες των Βλάχων”


2020

Λόγω της πανδημίας, οι δια ζώσης συναντήσεις καθίστανται αδύνατες. Η Εταιρία διοργανώνει δυο διαδικτυακές συζητήσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.

Η πρώτη στις 22 Οκτωβρίου με τίτλο “Πολιτισμός ή πολιτισμοί των Βλάχων;” και η δεύτερη στις 3 Δεκεμβρίου με τίτλο “Οι Βλάχοι και οι μουσικές τους”


2019

Στις 28 Μαρτίου του 2019, ιδρύεται η ΕΕΜΠΒ στη Λάρισα.

Στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οργανώνεται η πρώτη εκδήλωση της Εταιρίας, η ημερίδα με τίτλο “Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της βλαχικής γλώσσας”.

Στις 10 Νοεμβρίου συνέρχεται στα Ιωάννινα η πρώτη γενική συνέλευση των μελών και εκλέγεται το 1ο Δ.Σ.