Ανοιχτή έκκληση για χορηγίες και δωρεές για την καταγραφή και διατήρηση μνημείων του λόγου των Βλάχων

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Εταιρίας,

Η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων είναι επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια με σκοπό τη μελέτη όλων των εκφάνσεων του Πολιτισμού των Βλάχων με έμφαση στη γλώσσα. Έχει ήδη στο ενεργητικό της μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασικός, ωστόσο, στόχος μας είναι η καταγραφή στοιχείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα μνημείων του λόγου, επειδή ακριβώς αυτά συνδέονται με τη γλώσσα μας, η οποία κινδυνεύει να χαθεί. Θεωρούμε επιστημονικό αλλά και πολιτιστικό χρέος μας να καταγράψουμε με σύγχρονες μεθόδους τα στοιχεία αυτά, που, σημειωτέον, αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στο σύνολό της και υποστηρίζονται από την UNESCO ως στοιχεία της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τον λόγο αυτό έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο καταγραφών, που θα καλύψει γεωγραφικά όλες της περιοχές του ελλαδικού χώρου που όπου μιλιούνται τα βλάχικα, το οποίο θα υλοποιήσει μια ομάδα νέων επιστημόνων υπό την εποπτεία Καθηγητών Πανεπιστημίου, ειδικών στα θέματα αυτά. Σας επισυνάπτουμε τα σχετικά στοιχεία με κάθε λεπτομέρεια ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί αλλά και το τεχνικο-οικονομικό σκέλος του σχεδίου.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το θέμα της καταγραφής και διατήρησης της ιδιαίτερης πολιτισμικής μας κληρονομιάς, απευθυνόμαστε σε εσάς με την παράκληση να προβείτε σε οποιαδήποτε χορηγία-δωρεά επιθυμείτε για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, η οποία για εμάς έχει μια τεράστια συμβολική αξία.

Το ποσό που επιθυμείτε, μπορείτε να το καταθέσετε στον ακόλουθο τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρίας στην Τράπεζα Πειραιώς: 5231101778223 ή στον αντίστοιχο αριθμό ΙΒΑΝ GR6501722310005231101778223.

Για τυχόν διευκρινίσεις και περαιτέρω ενημέρωση, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον Πρόεδρο της Εταιρίας Βασίλη Νιτσιάκο στο τηλ. 6976559007 ή με τον Ταμία Νικόλαο Σιώκη στο τηλ. 6977840111.

Ελπίζοντας στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με τιμή

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο ΠρόεδροςΒασίλειος Νιτσιάκος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  
Ο ΑντιπρόεδροςΚωνσταντίνος Ντίνας Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας  
Η Γεν. ΓραμματέαςΕλένη Αναστασοπούλου Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας  
Ο ΤαμίαςΝικόλαος Σιώκης Δρ. Ιστορίας Ελληνισμού ΑΠΘ  
Α΄ ΜέλοςΙωάννα Παναγιώτου Μάμαλη Λέκτορας Κοινωνικής/Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ansbach Γερμανίας  
Β΄ ΜέλοςΘεοφάνης Δασούλας Δρ. Λαογραφίας, Μέλος ΕΔΙΠ, Διδάσκων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  
Γ΄ ΜέλοςΣταμάτης Μπέης Ερευνητής Β΄ του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών