Αποτίμηση των εργασιών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου της ΕΕΜΠΒ

Η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει την απολύτως επιτυχή διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της, που διεξήχθη από 11 ως 12 Νοεμβρίου 2022 στην Κοζάνη σε συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Πήραν μέρος με ανακοίνωση περισσότεροι από 40 επιστήμονες ―πολλοί από αυτούς νέοι― με υψηλού επιπέδου πρωτότυπες ανακοινώσεις, οι συμμετοχές των συνέδρων ξεπέρασαν τις 200 με πολλαπλάσιους να παρακολουθούν τις εργασίες του από το διαδίκτυο μέσω live streaming.

Η επιλογή του τίτλου του συνεδρίου: «Οι Βλάχοι της Ελλάδας: ταυτότητες και ετερότητες στον χώρο και στον χρόνο» δικαιώθηκε απολύτως, καθώς έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους, οι οποίοι συνέθεσαν ένα πράγματι διεπιστημονικό και πολυπρισματικό από πλευράς εισηγήσεων συνέδριο. Καλύφθηκε έτσι μεγάλο φάσμα επιστημονικών πεδίων: εισηγήσεις που αφορούσαν το ζήτημα της γλώσσας και το γλωσσικό ζήτημα σε σχέση με την ταυτότητα· ζητήματα σχετικά με τη μουσική, τις μουσικές των Βλάχων και για τους Βλάχους· θέματα από το ευρύτερο πεδίο της λαογραφίας, όπου και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις βιωματικού περιεχομένου (γενεαλογίες, βιογραφίες, διαγενεακές περιπέτειες αναζήτησης της ταυτότητας και των ριζών στους γενέθλιους τόπους)· εισηγήσεις, τέλος, για το πολύπλοκο και ενδιαφέρον πέρασμα από την πολυεθνοτική οθωμανική αυτοκρατορία στα έθνη κράτη με τους αντίστοιχους αναγκαστικούς μετασχηματισμούς των ταυτοτήτων όλων των εθνοτικών ομάδων των Βαλκανίων κατά τη μετάβασή τους από τις εθνοθρησκευτικές ομάδες (millet) στις «καθαρά» εθνικές.

Ευχαριστούμε τα Πανεπιστήμια που συνδιοργάνωσαν με την Εταιρεία μας το Συνέδριο, τους τοπικούς βουλευτές που τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν τις εργασίες του, τα τοπικά ΜΜΕ που πρόβαλαν το γεγονός και το Ιστορικό–Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης για την παραχώρηση της αίθουσας.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε τα Πρακτικά του Συνεδρίου. Μέχρι τότε θα είναι διαθέσιμες όλες οι εισηγήσεις στην ιστοσελίδα της Εταιρείας: https://eempvlachon.com/video-conference/.

Η επιστημονική επιτροπή